5 Eylül 2012 Çarşamba

Mısır'da bir ilk

Mısır Televizyonu'nda başörtülü olarak haber spikerliği yapmaya başlayan Fatma Nebil Mısır'da bir ilki gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyor.

Mısırda bir ilk

Mısır'ın resmi televizyon kanalında ilk kez başı örtülü olarak spikerlik yapan Nebil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, spiker tercihinde dış görünüş değil yeterlilik ve kabiliyet aranması gerektiğini söyledi. 
   
Televizyoncuların ''başörtülü'' veya ''başörtüsüz'' şeklinde sınıflandırılmasını kabul etmediğini söyleyen Nabil, ''Mısır'ın kalkınması ve gelişmesi ancak profesyonel ve kabiliyetli insanların doğru yerlerde görev almasıyla mümkün olacaktır'' dedi. 

Enformasyon Bakanı Salah Abdulmaksut, 25 Ocak devrim ruhundan hareketle adalet ilkesini önce basın organlarında uygulayacaklarını, bundan böyle Mısır Devlet Televizyonu'nda başörtülü bayanların da spikerlik yapabileceğini açıklamasının ardından ilk kez devlet televizyonunda başörtülü spiker çalıştırılmaya başlandı. 

Herhangi bir siyasi parti veya kuruluşlarla bağlantısı olmadığını vurgulayan Nebil, başörtüyü Allah'ın emri olduğu için taktığını, bunun dışında bir gerekçesi olmadığını söyledi. 
     
Haber sektörünün kırmızı çizgisi- 
     
25 Ocak Mısır Devrimi'nden önce başörtülü spikerlik yapmanın haber sektörünün ''kırmızı çizgi'' olduğunu söyleyen Nebil, ''Önceden haber bültenlerini başörtülü spikerlerin sunması yasaktı. Mısır resmi televizyonunun çalışma yönetmeliğinde başörtülü bayanların çalışmasına engel madde olmadığı halde geçmiş hükümetler döneminde de bu uygulamaya devam edildi. Bunun sebebini sorduğumda bana 'bunun siyasetin bir getirisi olduğunu' söylediler'' ifadesini kullandı.
 
Sınavda birinci olmuştu- 
     
Nebil, başörtülü olarak devlet televizyonunda haber spikerliği yapıncaya kadar yaşadığı süreci şöyle anlattı: 
   
''25 Ocak devriminden sonra yeni spiker alımı için sınavlar düzenlendi. Ben de sınava girdim ve birinci oldum. Bu sınava girip başarılı olan erkek meslektaşlarımın hepsi spikerlik yapmaya hak kazanırken ben bundan mahrum edildim. Bunun sebebini sorduğumda 'başörtülü olarak çalışmamın mümkün olmadığını' söylediler. O zaman 25 Ocak devriminin Mısır Radyo ve Televizyon Kurumu binasına ulaşamadığını anladım ve şok oldum. 
   
Sonrasında özel yayın yapan Mısır 25 Televizyonu'nda çalışmaya başladım. Mursi'nin Cumhurbaşkanı olmasının ardından yeniden içimde umutlar yeşerdi. Enformasyon Bakanı Abdulmaksut'un göreve gelmesiyle tekrar başvuruda bulundum ve hayallerim gerçek oldu.''
 
Fatma Nebil, kimdir-- 
     
Spiker Nebil, 1999 yılında Kahire'deki Ayn Şems Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun, aynı yıl Mısır Televizyonu'nda editör olarak çalışmaya başladı. Eşi Mısır Ordusu'nda subay olarak görev yapan Nebil, iki çocuk annesi. 
   
Yayın hayatına 1960 yılında başlayan Mısır Devlet Televizyonu'nun merkezi, Nil Nehri kenarındaki Maspero adıyla bilinen binada yer alıyor. Mısır Devlet Televizyonu, bünyesinde ait 8 televizyon kanalı ve çok sayıda uydu kanalı barındırıyor. 
   
Radyo istasyonları da bulunan televizyonun çalışma yönetmeliğinde, başörtülü bayanların spikerlik yapmasını yasaklayıcı bir madde olmamasına rağmen, kurulduğu tarihten bu yana televizyonda başörtülü bayanların spikerlik yapmasına izin verilmiyordu. 
   
25 Ocak Mısır Devrimi'nden sonra alınan kararla bu uygulamaya son verilmişti. Fatma Nebil'in haber spikerliğine başlamasıyla bu karar uygulamaya konulmuş oldu. 
   
Mısır'da yayın yapan özel televizyon kanallarında başı örtülü spikerler haber ve program sunuculuğu yaparken, şimdiye kadar devlet televizyonunda başı örtülü bayanların çalışmasına izin verilmiyordu. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder